Søk i denne bloggen

mandag 6. september 2010

FÅRIKÅL



ENDELIG! Nå har jeg gledet meg i ukesvis til å lage, spise og blogge om fårikål. Dette er min livrett, jeg elsker det! Grunnene til det er mange, og følger her:

1) Det smaker helt fantastisk godt!
2) Det er så utrolig enkelt!
3) Det er norsk tradisjonsmat på sitt beste, som fortjener å bli tatt vare på.
4) Det er maksimal utelling for minimal innsats.
5) Fårikål har noe av essensen av det som gjør matlaging så fascinerende: ingredienser som i utgangspunktet er enkle, men som tilberedes sammen og gir et perfekt resultat.
6) Rustikt og rotekte, null jåleri og dill dall.
7) Fårikål er billig mat og passer til fest, hverdags og midt i mellom.
8) Norsk lam er en fantastisk råvare som i seg selv er en glede å bruke.
9) Fårikål er som skapt for å nytes sammen med andre. Perfekt påskudd til å be gjester.
10) Fårikål smaker like godt, for ikke å si bedre, dagen etter.

Her kommer oppskriften:
Til 4 fårikålelskere trenger du:
2 kg fårikålkjøtt av lam. Bog egner seg veldig godt, og skiver av steik gir en luksusutgave.
2-2,5 kg hodekål
1/2 -1 pose hel pepper
Vann
Salt
Evt noen ss hvetemel.

Slik gjør du: Del kjøttet i store biter. Del kålen i grove biter eller båter. Det er smak og behag. Jeg liker at den koker litt i stykker og bruker ganske store biter, men ikke båter. Legg kål og kjøtt lagvis i en stor gryte. Begynn med kjøtt og legg fettsiden ned. Bygg lag på lag. Strø pepper og salt mellom lagene. Du trenger nok 4-5 ts salt til denne porsjonen, muligens mer ettersom hvor salt du liker maten. Dersom du foretrekker en viss fylde eller tykkelse på sausen kan du strø 1 ss hvetemel mellom hvert lag. Jeg synes det er best, men derom strides de lærde..
Hell på vann til det står ca halvveis opp over kjøttet og kålen. Jeg mener fårikål skal være en gryterett og ikke en suppe. Dessuten synes jeg smaken blir kraftigere og bedre. Det blir mer enn nok saus, da kålen inneholder masse vann. La det hele få et oppkok og la det deretter putre på svak varme i minst to timer. Gjerne lengre, jeg liker at fårikålen får en gyldenbrungrå farge og at kålen går litt i oppløsning, ca 3 timer pleier å bli bra.
Server med gode, melne poteter. Og er det fest passer det med øl og gjerne en akevitt i glasset. Nyt hver munnfull, helst i godt lag! :-D

1 kommentar:

  1. Oj, ja det var mange GODE grunner til å koke fårikål. Helt enig med deg, den må være litt fyldig og godt kokt. Nå skal jeg jammen koke en diiiiger gryte!

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails