Søk i denne bloggen

fredag 8. april 2011

Det berømte eltefrie brødetJada, jeg har også kastet meg på denne brødtrenden som florerer på alle blogger og som bakes i utallige versjoner og varianter. Men det er en veldig god grunn til det. Nemlig at brødet smaker helt utrolig godt, at det er superlettvint og enkelt og at du ikke får kjøpt bedre brød. Rett og slett. Brødet blir herlig luftig, med verdens beste skorpe og saftig innmat... Oppskriften finner du overalt for tiden, jeg har lest den i den finfine bloggen "mat på bordet". Hvis du ikke har prøvd før må du bare prøve i helga, og få en brødopplevelse du kommer til å bli hekta på!!


Til et brød trenger du:
500 gr hvetemel
4 dl vann, litt kaldere enn lunkent
1,5 ts salt
1/4 ts tørrgjær (ja, det er ikke trykkfeil)

Litt ekstra mel og et ark bakepapir
jerngryte eller leirform med lokk til steiking

Slik gjør du:
Bland de tørre ingridiensene i en bakebolle. Ha i vannet og rør raskt sammen til deigen samler seg. Den skal være forholdsvis løs. Deigen skal ikke eltes eller bearbeides. Sett lokk på eller dekk med plast og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.... Tålmodighet er en dyd, men det betaler seg!
Når deigen har hevet, tar du et ark bakepapir og strør rikelig med mel på. Så tømmer du deigen på papiret. Nå skal du bare folde deigen 4 ganger, en gang fra hver kant inn mot midten. Det tar deg ca ett minutt. Så setter du rett og slett bakebollen over og lar deigen heve i 90 minutter til.
Da er det på tide å skru på ovnen. 250 grader takk, med jerngryta/leirforma med lokket inni, slik at det blir varmt. Når ovnen er varm, tar du ut gryta og heller deigen nedi. Det kommer ikke til å se vakkert ut, men du får et fint rustikt brød.
Legg på lokket og sett den tilbake i ovnen. Steikes i ca 30 min med lokket på og deretter i 15-20 minutter på 225 grader med lokket av.
Vær forsiktig så du ikke brenner deg!
Nå har du et herlig, smakfullt lekkert brød som holder seg saftig lenge. Du oppbevarer det best innpakket i et reint kjøkkenhåndkle, hvis det blir noe igjen da...

Ha en god vårhelg folkens, ikke glem å nyte sola!

3 kommentarer:

 1. Deilig, har for lengst havnet på no knead-kjøret selv! Med grovere meltyper blir det litt mindre luftig, men desto mer saftig. Jeg har laget på 100 % grovt mel og det blir kanonbra (husk i så fall å ha i litt sirup eller honning).

  SvarSlett
 2. Du er nok ikke første som prøver på dette nei.. :D hehe, fin side du har

  SvarSlett
 3. Hei hei! Skal jerngryta smøres inn før deigen legges i den, og skal gryta stå nederst eller midt i ovnen?

  Helge

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails