Søk i denne bloggen

onsdag 6. april 2011

Kyllingrisotto til vårens pris


Det er vår i lufta, lysere dager, fuglesang og kanskje litt sol snart også?? Lysten på tunge kjøttgryter, digre steiker, fløtesauser o.l. er forsvinner parallellt med den råtne snøen, heldigvis- men lysten på god mat, den er der...
Med våren forbinder jeg lyse, lette smaker, delikate retter, grønne friske råvarer som: kylling, fisk, lam, spinat, asparges- herrregud asparges!!!, vårløk, rabarbra...osv.
Her om dagen fant jeg ut at en kyllingrisotto med vårgrønnsaker ville dekke litt av dette behovet, og tenkte at kylling sammen med vårløk, eple og spinat sikkert ville passe bra sammen og smake godt.
Må bare være litt selvtilfreds og si at det ble en av de bedre smakskombinasjonene jeg har fått til på lenge, og det kan virkelig anbefales!
Jeg har sagt det før, og sier det igjen: det finnes INGEN snarveier til god risotto. Det MÅ røres, kraften SKAL være god, og det skal IKKE spares på hverken meierismør eller parmesan. Når du har dette klart for deg og skjønner at kompromissene sparer vi til en annen dag, da er du klar til å lage risotto :-)

Til to personer trenger du:

2 stk kyllingbryst, gjerne av Stange kylling
salt, pepper til kyllingbrystet
7 dl god kyllingkraft, skal være varm!
2 dl risottoris, bruk arborioris eller vialone nano (vanlig middagsris egner seg ikke til risotto)
evt en skvett hvitvin
3 stk banansjalottløk, finhakket
1/2 kinesisk hvitløk, finhakket (den uten fedd du vet)
1 stilk selleri, finhakket
1 syrlig eple, i terninger
2 never spinat, grovhakket
2 stk vårløk, i ringer
1/2 grønn minisquash i terninger
2 ss smør
2 never revet parmesan
1 ss olivenolje

Slik gjør du:
Begynn med å gjøre klar grønnsakene. Eple, vårløk og squash må freses raskt i panne og settes til side.Skyll spinaten og la den renne godt av seg. Varm olja i en tykkbunnet romslig gryte. Ha i selleri, sjalottløk og hvitløk. La det bli blankt uten å brune det. Ha i risen og la den også bli blank mens du rører. Steik kyllingbrystet forsiktig i en annen panne og sett lokk over, slik at det er ferdig stekt etter ca 15 min. Tilsett ca 1/4 av kyllingkraften i risen. Nå må du røre rundt, helt til nesten alt er absorbert av risen. Også er det bare å fortsette. La det putre på middels varme, mens du rører inn en og en øse med kyllingkraft. Har du vin, rører du inn den også. La det bli absorbert før du tilsetter neste øse. Dette skal ta mellom 12 og 15 minutter. Risen skal bli "al dente" dvs kokt, men med en fast kjerne. Når du har kommet så langt, kan du røre inn grønnsakene og spinaten. Avslutt med å ha i smør og parmesan. Rør det inn og la gryta stå med lokk på et par minutter. Da skal resultatet være kremete uten å være grøtete og mykt uten å være bløtt. Sååååååå godt! Trur jeg må anbefale et glass rosevin til dette, bare for å kjenne våren med alle sanser!

2 kommentarer:

  1. Jeg spiste nettopp risotto i Italia og har i tillegg en hel halvkilo parmesan i kjøleskapet, så jeg tror jeg må lage dette også. Det er jo såååå godt!

    SvarSlett
  2. Det er veldig godt, og det blei så gode smaker sammen. Parmesan er jo bare som konfekt, spør du meg. :-)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails