Søk i denne bloggen

onsdag 11. august 2010

Spekemat og rømmegrøt - sommerlig og norsk festmatStort "norskere" enn dette blir det vel ikke? Og så godt som det er! Skikkelig solid kraftkost med masse smak. Ikke spesielt magert, men i ferien må er det jammen lov å kose seg litt ekstra! Herlig sommermat som jeg må ha et par ganger i løpet av sommeren- minst! Og ganske lett å lage også, bare vær forberedt på å røre litt i rømmegrøten. Men det får du bare fine overarmer av- en god grunn til å lage det litt oftere, kanskje? ;-)
Serverer du spekemat sammen med rømmegrøt holder det med litt lettere tilbehør. Det er ganske kraftig kost. Velg spekemat du liker. Jeg pleier å bruke fenalår, spekeskinke og morrpølse. Men det er masse å velge i, hvorfor ikke prøve noe nytt?
Her er oppskriften:

Rømmegrøt til 4 personer:
6 dl seterrømme
2,5 dl hvetemel
6 dl melk (jeg foretrekker at grøten blir ganske syrlig, derfor bruker jeg halvparten kulturmelk)
1 ts salt

Slik gjør du:
Ha rømmen i en gryte og la den koke opp. Kok den under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig til den blir klumpfri. La den koke, etterhvert begynner grøten å "skyte" smøret. Ta dette av og hold det varmt i en egen gryte. Rør og skum av noen ganger. Tilsett resten av melet og spe med melka. Ikke la grøten bli for tjukk. Tilsett saltet til slutt.

Til spekemat og tilbehør trenger du:
150-200 gr spekemat pr person
Et utvalg av frukt og grønt som for eksempel melon, jordbær, agurk, cherrytomater og snackpaprika.
Evt eggerøre av 8 egg og 8ss fløte.
Anrett spekematen pent på fat med oppskåret frukt og grønt.
Server grøten med sukker, kanel og smøret fra grøten og spekematen ved siden av. Og noe godt i glasset, for dette er festmat! Nyt den norske sommeren :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails