Søk i denne bloggen

mandag 30. august 2010

Rosinboller; lette, myke og luftige sådanne...
Etterhvert synes jeg at gjærbakst er noe av det jeg får til på kjøkkenet. Det er nok av ting jeg ikke får til altså (har ingen tålmodighet med konfektkaker med 3 bunner og 4 ulike kremer feks...) men gjærbakst synes jeg at jeg behersker greit. Hveteboller blir jeg aldri lei av, alle liker det, og det passer til hverdags, fest, på tur, hjemme, osv...
I min verden er det ikke skikkelige hveteboller hvis ikke det er rosiner i. Masse rosiner. Men det er jo selvfølgelig valgfritt, sjølv om jeg kaller hveteboller uten rosiner for rundstykker med sukker... Dessuten må de være må de være lette, myke og luftige. Det er veldig godt. Nydelig til kaffe, kald meld eller kakao- nå som høsten nærmer seg. Jeg synes egentlig det er ganske fort gjort å røre sammen en deig, det er hevinga som tar tid, men da er det jo bare å gjøre noe annet så lenge. Prøv denne oppskriften og fyll frysa!

Hveteboller med rosiner:
14 dl mel, ca (kanskje du trenger litt mer)
7 dl melk
200 gr smør
2 dl sukker
1,5 pk tørrgjær (gjerne den rød for søte deiger)
1 pk rosiner (minst)
2 ts kardemomme
2 egg

Slik gjør du:
Bland alt det tørre, også rosinene. Smelt smøret, og ha i melka. La dette bli varmt, 40- 45 grader. Ha eggene i melkeblandinga. Hell den over det tørre og elt deigen godt. Jeg foretrekker kjøkkenmaskin, hvis du elter for hånd bør du bruke ca 10 minutt. Deigen skal være løs, som alltid med gjærdeig er det best å klare seg med så lite mel som mulig. Den blir smidigere jo lenger du elter og når den har hevet forandrer strukturen seg så den er lettere å jobbe med. La den heve seg til dobbel størrelse på et lunt sted. Det tar ca 40 minutter. Jeg pleier å sette bollen i varmt vann, da går det raskt. Bak ut pene lubne boller og la de etterheve i ca 20 minutter. Steikes midt i ovnen på 220 grader i ca 10-12 minutter!

8 kommentarer:

 1. åhh! nå fikk jeg lyst til å bake!

  SvarSlett
 2. hvor mange boller blir dette ca?

  SvarSlett
 3. Det blir 32 lubne boller. Trur jeg skrev det i oppskriften. :-D

  SvarSlett
 4. Mmm, synes jeg kan kjenne duften av gjærbakst.....Hege

  SvarSlett
 5. DE så veldig gode ut!!! MEN...hvor lenge hever du dem og hvilken varme bruker du i ovnen og hvor lenge står de i ovnen?

  SvarSlett
 6. ooops, var muligens litt snar da jeg skrev oppskriften. Jeg hever deigen til dobbel størrelse, det tar ca 40 min, litt avhengig av om deigen står ekstra varmt. Etterheve i ca 20 minutter. Steikes på 220 grader i ca 10-12 min, midt i ovnen. Lykke til!

  SvarSlett
 7. Tusen takk, denne skal testes ut i barneselskap i dag:)

  SvarSlett
 8. Jeg må bare si at denne oppskriften innfridde virkelig. Noen trodde jeg hadde kjøpt bollene fordi de så så proffe ut, og smaken synes både små og store var god. Tusen takk for en supergod oppskrift!!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails