Søk i denne bloggen

fredag 20. august 2010

Risotto med kantareller
Ja, dette var vel apetittvekkende...eller hva?? Ok, det ser muligens ut som en gugge- men her er utseende og smak omvendt proposjonalt. Det smaker altså helt nydelig. Risotto husker du kanskje fra skolekjøkkenet med middagspølser og tomatpuré? Dette er noe annet, bare prøv! Men bruk risotto ris ellers får du et helt annet resultat. Risotto kan du servere som en forrett eller som tilbehør til hovedretten. Du kan selvsagt putte masse rart i og variere av hjertens lyst. Jeg nevner i fleng: skalldyr, asparges, bacon, soltørket tomat... Bare å velge din personlige favoritt, altså. Kantarellrisotto til elgbiffen for eksempel! Veldig annerledes og kanskje litt uvant, men veldig godt. Men for å være ærlig foretrekker jeg personlig det som en lettlaget comfortfood. Risotto smaker aller best i mitt eget selskap- godt plassért i sofaen med beina opp og et glass vin som følge... Myk, kremet og rykende varm... Luksus!

Her er oppskriften på: Kantarellrisotto til sofakroken. Doble hvis du skal servere til 4 personer.
Du trenger:
2 ss olivenolje
2 dl risotto ris, som Arborio eller Carnaroli
1 fedd finhakka hvitløk
1/2 finhakka rødløk
5 dl god kraft (eller ok da, buljong- men bruk en som smaker noe mer enn salt)
150 gr kantareller
1/2 dl revet parmesan- og her tyr du IKKE til poseløsningen, her duger kun skikkelig ost.
2 ss smør, som i meierismør, ikke tenk på margarin en gang!
Og gjerne en god slump vin, både rød og hvit går fint.

Hakk soppen grovt og fres den i en varm steikepanne med smør. Salte og pepre.
Varm olivenolja i en gryte og fres løken og hvitløken. Tilsett risen. Rør til risen er blank og dekket av olje, ca 4-5 minutt. Hvis du har vin heller du den over og lar den koke inn. Ha i soppen. Du kan godt koke ut panna med litt vann og ha i det også, for å få med all soppsmaken. Så kommer trikset for å få en vellykka risotto: Du skal bare stå ved komfyren og røre og RØRE. Bruk en tresleiv. Ta i ca en dl kraft om gangen og rør hele tiden. Når den har kokt NESTEN inn rører du inn en dl til. Og fortsetter til du har brukt opp all kraften. Litt kjedelig kanskje, men det er verdt det. Og all mat trenger kjærlighet for å bli god, ikke sant?
Sjekk at risen er passe kokt, den kan godt ha en litt fast kjerne. Til slutt har du i parmesan og smør som du rører inn og da skal konsistensen være myk og kremet. Ikke saus og ikke grøt. Og da er det bare å skjenke seg et raust glass vin, sette på favorittprogrammet og krype opp i sofaen. Hørte jeg fredagskveld? :-))

6 kommentarer:

 1. Åhhh! Jeg sa til Øyvind seinest halv 4 i dag at jeg hadde så lyst på risotto! Jeg har aldri lagd det før så dette skal jeg prøve:) Genialt at man kan variere med så mye råvarer. forresten svaret jeg fikk av Øyvind var: jeg er ikke så glad i risotto jeg.., så får prøve å overbevise han!

  SvarSlett
 2. Du får gi beskjed at enten så spiser han det som serveres eller så lager han mat.;-) du må prøve, det er enkelt og veldig godt. Asparges er også kjempegodt. Kanskje han liker det ved siden av kjøtt? Jeg gjemte igjen en boks med risotto ris i riggen sist og den kan dere bare få. ser ikke for meg at mamma setter i gang m risotto.. :-D lykke til

  SvarSlett
 3. jeg sa til Øyvind at han måtte kjøpe risottoris i dag så jeg tenkte jeg skulle prøve det når jeg kommer hjem fra jobb! jeg gleder meg! da blir det med kylling og asparges og litt vin:)

  SvarSlett
 4. Nå blei jeg nesten misunnelig, for jeg sitter her på jobb med noen dølle knekkebrød. Lykke til, bare å røre i vei. Titt innom i morgen, da skjer det spennende saker her! :-)

  SvarSlett
 5. Åhh det var kjempe godt! til og med Øyvind likte det:) jeg lagde med kokt revet kylling og kraften fra den og litt buljong og asparges topper. det var så godt!Veldig greit når man er sulten på kvelden. så takk for oppskriften:)

  SvarSlett
 6. DET høres helt herlig ut! Kokt kylling blir jo veldig saftig og godt. Men Martine, du som er min mest trofaste kommentator MÅ jo melde deg på i konkurransen min! Kom igjen! :-))

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails