Søk i denne bloggen

tirsdag 5. oktober 2010

Kjøttkaker - en klassiker


Her i bloggosfæren gjelder det visst å være på hugget. Statistikken har stupt nedover nå i oktober, så her må det tydeligvis innsats til! Har ikke fått blogget på noen dager, pga at jeg har vært bortreist, til Budapest. Det var helt utrolig hvor mye herlig mat det var å få tak i der, innlegg kommer, så følg med. I mellomtiden kan dere kose dere med denne klassikeren:
Jeg vet strengt tatt ikke om det virkelig er nødvendig å legge ut oppskrift på kjøttkaker, alle synes jo at sin mamma har de beste...
Men jeg synes det hører med på bloggen min, jeg er jo veldig glad i husmannskost laget fra bunnen av. Så jeg tar det med, kanskje noen blir inspirert?
Å få gode kjøttkaker handler om å lage en god farse og å la kjøttkakene koke i sausen, da får både sausen og kjøttkakene en fyldig og deilig smak. Til kjøttkaker er det bare saus laget med god, gammeldags sausebruning som gjelder. For guds skyld; IKKE bruk saus fra pose!
Tilbehøret kan gjerne varieres, jeg går gjerne for en grønnsaksstuing, helst erter eller kål. Revne gulrøtter går også ann, det er nemlig så godt når jeg krauser alt på tallerkenen til en mos. (Ikke spesielt appetittlig kanskje, men det er jo da kjøttkakene smaker best- det vet vel alle??!)
Her får du oppskriften på kjøttkaker i brun saus med kålstuing:

Til 4 kjøttkakeelskere trenger du:
800 gr kjøttdeig
1 løk, finhakket
1 ss hvetemel
1 ss potetmel
1 ts bakepulver
salt, pepper- ca 1 ts av hver
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts allehånde
ca 1 dl melk
2 egg

Slik gjør du:
Rør først kjøttdeigen seig med saltet. Ha i resten og rør til alt er godt blandet. Bruk en spiseskje og form kjøttkaker i hånda. Fukt både skjeia og hånda med vann, så slipper de lettere.
Steik kjøttkakene i steikepanne, til de får en mørkebrun overflate. Sett til side.

Lag saus:
Du trenger:
Ca 3 ss smør
Ca 3 ss hvetemel
Ca 1-1,5 liter kraft eller buljong
Salt, pepper, brunost, tyttebærsyltetøy, litt soyasaus og dijonsennep

Slik gjør du:
Smelt smør i en jerngryte eller lignende. Ha i melet. Rør hele tiden og la blandingen bli nøttebrun, det skal lukte litt brent karamellaktig. Spe med kraften. Dvs, ha i litt og litt mens du rører og la det koke opp mellom hver gang. Rør hele tiden. Da skal det være greit å unngå klumper. Er likevel uhellet ute kan du sile sausen eller kjøre stavmikseren i gryta.
Smak til med litt brunost, sennep, syltetøy og salt og pepper. Legg i kjøttkakene og la det putre på lav varme minst 30 minutter. I mens lager du kålstuing.

Kålstuing
Du trenger:
1 lite kålhode
Vann
2 ss smør
2-3 ss hvetemel
salt,pepper, revet muskatnøtt

Slik gjør du:
Skjær kålen i litt mindre biter, og ha i en gryte. Fyll på litt vann, til det rekker ca halvveis opp til kålen. Kok opp og la det koke til kålen er nesten mør, ca 7-10 minutter. Ta vare på kokevannet. Sett kålen til side. Smelt smøret og rør inn melet. Spe med kokevannet fra kålen, til en fyldig lys saus. Smak til med salt, pepper og litt revet muskat. Ha kålen tilbake i sausen.

Server kjøttkakene og kålstuingen med rørte tyttebær og kokte poteter.Drøm deg tilbake til mammas kjøkken... :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails