Søk i denne bloggen

mandag 25. oktober 2010

Tilslørte bondepiker


Jeg lovte dessertoppskrift i dag, og her kommer den- bedre seint enn aldri...
Tilslørte bondepiker er en norsk klassiker, og det smaker helt fortreffelig: fløyelsmyk krem, frisk eplemos og sprø karamellisert kavring. Et perfekt trekløver, spør du meg. Lettlaget er det også, spesielt hvis du er heldig og har hjemmelaget eplemos i frysa.
En herlig høstdessert, som passer godt til lam og vilt. Hvis du vil lage en sunnere hverdagsversjon kan du bruke havregryn i stedet for kavring og bytte ut krem med vaniljekesam. Eplemosen kan lages med lite sukker og da blir det egentlig ikke så alldeles usunt.. Men her kommer fullblodsutgaven, til helg og fest!

Du trenger:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts ekte vaniljesukker
Pisk fløten til luftige myke kremtopper.

Eplemos:
Hvis du ikke har i frysa lager du den lett slik:
10 epler
Ca 4-10 ss sukker - etter smak
Evt en kanelstang
Skrell og del eplene. Ha de i en kjele og kok opp på svak varme.La gjerne en kanelstang koke med, hvis du liker det. La det putre forsiktig til eplene er blitt til mos. Rør inn sukker, smak til etter hvor søt du liker den. Smaken avhenger jo også av hvor søte eplene er i utgangspunktet.
Avkjøl mosen.

Karamellisert kavring:
Ca 14 stk kavringer
3 ss smør
3 ss sukker
et dryss kanel
Knus kavringen til smuler, eller kjør de i en foodprocessor. Smelt smøret
en steikepanne og ha i sukker og kavringsmulene. Rør i panna hele tiden, til alt har en gylden farge, pass på så det ikke blir brent- det skjer fort! Hell det hele på et fat eller lignende og la det avkjøles.

Ved servering legger du kavringen, krem og eplemos lagvis. Enten i porsjonsglass, eller i en bolle. Server straks, dersom det står blir kavringen bløt. Mmmm nytes til siste smule!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails