Søk i denne bloggen

lørdag 9. oktober 2010

Gulasj....endelig!Jeg har lovet innlegg inspirert fra Budapest, og her kommer det endelig et...Måtte bare få ånden over meg til å lage gulasj. Gulasj er en kjøttsuppe med paprika og rotgrønnsaker, så jeg synes den har mye til felles med våre norske tradisjoner, bare at krydringen er litt spenstigere. Jeg fikk Gundels kokebok da jeg var i Budapest. Gundel er kjent som "skaperen av det moderne ungarske kjøkken" og er vel det ungarske svaret på Ingrid Espelid Hovig- hvis jeg kan sammenligne..
Om gulasj sier han at det finnes hundrevis av variasjonsmuligheter, og det viktigste er å velge kjøtt med mye gelatin/stivelse i seg. Poenget er at kjøttet skal trekke lenge, stivelsen skal løse seg opp og kjøttet blir mørt, herlig og smaksfullt. Den tankegangen liker jeg.
Her får du oppskriften på gulasjsuppe, inspiret av Gundels kokebok og tilpasset til mitt kjøkken...av meg:-)

Til 4 personer trenger du:
Ca 1 kg kjøtt av storfe, gjerne høyrygg
1 grønn paprika
2 gulrøtter
2 poteter
2 løk
3-5 ts paprikapulver, jeg kjøpte med fra Ungarn- det var kjempegodt
1 ts røkt paprika- jeg brukte merken, fra Chile, det ble bra
2-3 ts spisskummen
2 kløfter hvitløk, finhakket
1 ts tomatpure
1 laubærblad
salt, pepper
god kjøttkraft (eller buljong)
1/2 boks hermetiske, hakkede tomater av god kvalitet
2 ss olje eller smør (i orginalen står det lard, altså svinefett, men det er ikke så lett å få tak i...)

Slik gjør du:
Skjær kjøttet løs fra beinet og terne det i passe terninger, litt små. Del grønnsakene i passe terninger. Start med å frese løken et par minutter til den blir litt gylden, men ikke brun. Ha i paprika, tomatpure og hvitløk og fres et pas minutter til. Ha i kjøttet og la det bli brunt. Ha i paprikakrydder, salt og pepper og la det frese med et lite minutt. Hell kraft over til det står ca et par cm over kjøtt og grønnsaker, ca 1 liter. Ha i tomatene og la det stå og putre på lav varme i ca 1 1/2 time, til kjøttet er mørt. Ha i poteter og gulrøtter og la det trekke videre i ca 20 minutter, til potetene er møre. Smak til om det trengs mer salt og pepper og kanskje en ørliten skje sukker?
Server med godt brød og noe godt i glasset, feks kald pils, eller en ungarsk rødvin.
Dette er mat som smaker i høstmørket folkens, ha en herlig helg!

4 kommentarer:

 1. Den her skal jeg lage i dag:) gleder meg

  SvarSlett
 2. Det er kjempegodt, skikkelig herlig høstmat! hvis du får tak i røkt paprikapulver bør du ha litt av det i også :-)

  SvarSlett
 3. Denne oppskriften MÅ jeg også prøve. Er stor fan av Gulasj, men det får man jo ikke noe sted ute. På tide å trø til selv ;)

  SvarSlett
 4. Ja, den kan anbefales på det varmeste faktisk ;-) Fikk helt dilla på det i Budapest. Fikk det bl.a servert i et stort uthulet rundstykke. Det var lekkert!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails