Søk i denne bloggen

lørdag 18. september 2010

Lammefrikasé, eller en variasjon over temaet lam og rotfrukter.


Det er med fare for å virke en smule enspora at jeg poster denne oppskriften i dag. Det har blitt mye lam og rotgrønnsaker i det siste. Men det er jo bare fordi høsten vekker slike lyster i meg. Til å pusle på kjøkkenet, bruke tid og frembringe gode smaker. Og koking av kjøtt er så lett å glemme bort, fordi vi kanskje har en tendens til å velge andre råvarer, som er raskt å tilberede midt i "tidsklemma". Men da går vi glipp av veldig mye god mat og fine smaksopplevelser underveis. Kjøtt som kokes blir mørt og smakfullt og gir masse deilig kraft som er basis for nydelige sauser. Og det går fint ann å planlegge litt, og koke kjøttet dagen før, mens du gjør noe annet.
Denne lammefrikaseen serverte jeg til mine matklubb- venninner på sist matklubb. Perfekt gjestemat fordi du kan forberede mye på forhånd og det er praktisk å lage stor porsjon. Hvorfor ikke invitere noen som fortjener det og servere en diger gryte?
Her er oppskriften på lammefrikasé.

Til 6 personer trenger du:
2 kg kokekjøtt av lam, bog er perfekt.
5 gulerøtter
1 stor sellerirot
1 blomkål
1 stor purre
1 pakke sukkererter
vann
2 laubærblad
4 ss smør
4 ss hvetemel
2 dl creme fraiche (kan sløyfes)
salt
pepper
litt sitronsaft
1 bunt persille, hakket.

Slik gjør du:
Ha kjøttet i en stor gryte og fyll opp vann til det står kant i kant med kjøttet. Ha i noen hele pepperkorn og laubærbladene. Kok opp og skum av. La kjøttet trekke på svak varme til det er mørt, ca 2 timer. Ta opp kjøttet. Om du vil ha det ekstra delikat kan du fjerne bein og hinner og dele kjøttet i mindre biter. Mens kjøttet trekker kutter du grønnsakene i pene serveringsbiter. Sellerirota i små terninger, blomkålen i buketter, gulrøttene i staver osv. Sukkerertene sparer du helt til slutt. Kok grønnsakene i kraften i ca 8-10 minutter slik at de blir litt møre. Ta de opp og sett til side. Hell kraften i en bolle og smelt smøret i gryta. Rør inn mel og spe med kraften til en lys, fyldig saus. Ha i creme fraiche. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Legg i kjøttet, grønnsakene og sukkerertene. La alt bli gjennomvarmt, strø over rikelig med hakket persille og server. Gode melne poteter og noe godt i glasset hører med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails