Søk i denne bloggen

søndag 5. september 2010

Indrefilet av svin i lørdagsklær
Det har vært en herlig helg, en fantastisk start på september. Strålende sol, fri, tid sammen med gode venner og familie. Til en deilig helg hører deilig mat, og hva er vel bedre enn å kose seg på kjøkkenet med gode råvarer, litt godt i glasset og godt selskap? Perfekt avkobling, spør du meg! Det blei en skikkelig festmeny i helga, med svinefilet og godt tilbehør.Aspargesen og soppen gir skikkelig luksusfølelse og smakene passer så bra sammen, bare prøv!
Sånn kan det gjøres når to matglade slår seg sammen...

Her er oppskriften på helstekt svinefilet og tilbehør:
Du trenger til to skrubbsultne:
1 litt mindre svinefilet
2 pk bacon
1 bunt asparges
Ca 250 gr kantareller
2 sjallottløk
4 store poteter
Olje
Smør
Salt, pepper, rosmarin
Evt en skvett rødvin

Slik gjør du:
Begynn med potetene, de trenger lengst tid. Sett ovnen på 200 grader. Skyll dem og del dem i båter på langs. Legg de i en ildfast form. Drypp godt med olje over og krydre godt med salt, pepper og rosmarin. Stekes i ca 40 minutter.

Fortsett med indrefileten: Skjær bort sener og hinner hvis nødvendig. Krydre med salt og pepper og evt andre krydder etter smak. Surr baconskiver rundt, slik at den er kledd i bacon hele veien. Legg den på folie eller i en ildfast form. Det tar ca 20 minutt å steike den. Kjenn etter. Når den er passe fast, dvs omtrent som roten av tommelen din, er den akkurat så vidt gjennomstekt og jeg synes den er best slik. Svinekjøtt er ikke så godt rosastekt. (Det er en treningssak, men greit å vite, det er jo ikke alltid man har et steiketermometer for hånden.) La den hvile noen minutter før du skjærer i den.

Mens fileten og potetene gjør seg sjølv i ovnen fikser du tilbehøret:
Begynn med soppen. Riv den i passe biter og hakk løken fint. Ha soppen i varm panne og steik den til vannet kommer ut. La det fordampe. Ha i løken og en god smørklatt (ja smør - ikke margarin, det gir bedre smak og det er helg!) og steik til soppen er gyldenbrun og sprø. Hvis du har i smør før vannet er borte blir soppen nemlig kokt og ikke stekt.
Hold det varmt under folie eller lignende.
Rett før servering steiker du aspargesen. Ha litt smør i panna og steik i 3-4 minutter til baconet får farge.

Når det gjelder saus kan du ta vare på krafta fra fileten. Kok opp med en vinskvett til sjysaus. Eller gjøre som oss og jukse. Vi hadde "Jacobs utvalgte Bearnaise" fra boks- den er nydelig. (Note to self: lage bearnaise fra bunnen av og legge ut på bloggen)

Dander potetene, kjøttet, sopp og asparges pent på tallerker. (Håper dere bærer over med mine manglende evner på dette feltet) Ta litt saus over til slutt (napere heter det visst på fagspråket) og hell noen edle dråper i glassene. Tenn stearinlys og kos deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails