Søk i denne bloggen

mandag 13. september 2010

Lammegryte med kantareller og sjallottløk og mandelpotetmos


Hvis dere ikke allerede har kasta dere over årets lam, må dere løpe og kjøpe! Jeg bare eeeelsker lammekjøtt, det er så smakfullt og godt.. Denne gangen ville jeg prøve en ny vri og lage en kremet gryte med sopp og løk. Til den typen litt rustikke og kraftige gryter smaker det fortreffelig med potetmos. Og siden det kom gjester ville jeg være raus med godsakene og valgte mandelpoteter. DET blir god stappe, det! Jeg merker at jeg er i det rustikke og jordnære hjørnet hva gjelder mat for tida, men det passer årstida- og meg- utmerket. Å lage denne typen gryte er ikke noe hokus pokus egentlig; brun kjøttet, og andre ting du har lyst på, la det trekke til kjøttet er mørt og ha i fløte eller creme fraiche samt smakstilsetninger- og la det putre litt til.
Grønnsaker som er godt oppi er sopp, selleri, gulrøtter, persillerot osv... Smakstilsetninger kan være så mangt, i dag prøvde jeg kremost og det blei kjempegodt.
Her er oppskriften på lammegryte med kantareller og sjallottløk:

Til 6 gode venner trenger du:
Ca 1200-1500 gr grytekjøtt av lam. Jeg brukte skiver av lår- supert kjøtt
1 nett sjallottløk
ca 300 gr kantareller eller annen sopp
1 liten sellerirot
vann
litt hvetemel
1 boks kremost, feks pepper
1 boks creme fraiche
litt dijonsennep
en skvett solbærsirup eller ripsgele
salt og pepper
evt "forest blend" krydder (fra Santa maria)
frisk timian

Slik gjør du:
Del kjøttet i litt grove biter. Rens løken, del i to. Riv kantarellene i passe biter. Kutt sellerirota i små terninger. Brun kjøttet i steikepanne og ha over i gryta etterhvert. Strø litt hvetemel over før du har det i gryta. Kok ut panna med en liten vannskvett mellom porsjonene. Fres løken og sellerirota raskt før det haes i gryta. Steik soppen, først uten smør- ha i smøret når vannet fra soppen er fordampet. La det hele komme i kok og stå og trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Ha deretter i creme fraichen og osten. Smak til med krydder, sennep og en skvett solbærsirup. Pynt med frisk timian før servering.

Til potetmosen trenger du:
Ca 2 kg mandelpoteter
1 boks fløte
ca 200 gr meierismør/kviteseidsmør
5-6 hvitløksfedd
salt, pepper

Slik gjør d:u
Skrell potetene og legg i en kjele med vann. Legg i hvitløksfedd med skallet på. Når hvitløken kokes blir den mild i smaken og kremete i konsistensen, det gir en helt egen smak til mosen. Kok til potetene er møre. Slå av vannet og knus potetene med en grønnsakstamper. Klem hvitløksfeddene ut av skallet og stamp de også. Rør inn smør og fløte. Du kan nesten bruke ubegrenset med smør, så smak underveis. Mosen skal bli luftig, kremete og myk. Smak til med salt og pepper til slutt. IKKE bruk salt i kokevannet, da blir mosen seig. Rør kraftig eller bruk miksmaster, da blir mosen ekstra luftig. Ikke finn på å kjøre potetene i foodprocessor, da blir det lim!

Server lammegryta og stappe med rørte tyttebær eller chutney av høstens frukt og en god rødvin i glasset. Skål for gode venner og ha en fin-fin høstkveld... :-)

1 kommentar:

  1. Lam, kantarell, mandelpotetmos... Det kan bare bli bra!

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails