Søk i denne bloggen

lørdag 11. september 2010

Kyllingwok


Som jeg har nevnt i tidligere poster, så er jeg rimelig begeistra for den sesongen vi går inn i nå, med alle de herlige råvarene. Det er virkelig bare å fråtse i frukt og grønt. Et godt valg, for å få i
seg grønnsaker og lage mat som smaker, er wok. Her er det egentlig ingen begrensninger. Bare å kjøre på med haugevis av knasende sprø og sunne grønnsaker, proppfulle av vitaminer. Når du woker steiker du grønnsakene raskt på høy varme, slik at smak, tekstur og næringsstoffer i høy grad blir bevart. Du kan bruke alle typer mørt kjøtt i, eller du kan kjøre vegetar for en gangs skyld- vi får da i oss mer enn nok kjøtt. (Ikke for det altså, jeg er glad i kjøtt jeg...)
Grønnsaker som egner seg til woking er harde og sprø grønnsaker: gulrøtter, brokkoli, blomkål, paprika, sukkererter, squash, løk, spirer kål, selleri, osv, osv...Tenk farge, smak og konsistens.Bruk det du har, og bytt gjerne ut med dine favoritter. Om du ikke har en wokpanne bruker du bare en dyp steikepanne og har over i en jerngryte eller lignende etterhvert. Fordelen med wok er at du får i deg masse fiber, vitaminer og antioksydanter fra grønnsakene, samt at du kan tilberede med lite fett, så totalpakka blir rett og slett supersunn- det er jo en fin bonus..
Her kommer oppskrift på wok med kylling og masse grønnsaker:

Til 4 midddagsglade trenger du:
4 kyllingfileter (kan evt sløyfes for vegetarutgaven)
1/2 gul paprika
1/2 rød paprika
1 løk
2 gulrøtter
1 kvast brokkoli
6 ferske champignoner
1 skalk hodekål
3-4 ts olje, feks solsikke

Saus:
3 dl vann
ca 3 ss soyasaus
2 ts fiskesaus (nam plah)- kan sløyfes
3-4 ss sweet chili saus
1/2 terning kylling eller grønnsaksbuljong
2 ss maisennamel

Slik gjør du:
Kutt kyllingen i passelige strimler. Kutt grønnsakene i passelige strimler/biter som er i gaffelstørrelse.
Ha woken eller steikepanna klar, den skal være rykende varm. Steik kyllingen kjapt og legg til side. Ha deretter grønnsakene i små porsjoner, steik dem kjapt, de skal nesten bare bli varme, men beholde sprøheten og ikke bli slappe. Sett til side etterhvert, eller ha alt oppi en jerngryte etterhvert som det steikes. Broccoli og gulrøtter tar litt lenger tid. Da pleier å ha en liten slump vann i bunnen, da blir de litt dampet og får fin konsistens.
Når alt er stekt, rører du sammen ingrediensene til sausen og heller det over, la det koke raskt opp så sausen tykner. Etter woken har fått saus over seg bør den ikke bli stående, da mister grønnsakene all spenst.
Server med kokt ris eller asiatiske nudler og kjenn hvordan vitaminene formelig strømmer ut i kroppen!

2 kommentarer:

  1. Det så veldig godt ut! Wok er jo så enkelt og det går jo fort å lage. perfekt hvis man har lyst på noe sunt og godt. tusen takk for i går Kjersti. maten var nydelig:)

    SvarSlett
  2. Det så vel kanskje litt tåkete ut, men det blei kjempegodt, og særlig med kål. Det virker kanskje litt merkelig, men den blir sprø og god. Det var koselig at det falt i smak :-))

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails