Søk i denne bloggen

lørdag 14. august 2010

Helt RÅTT- Makisushi og kamskjellchevichePå fredag var jeg i bursdagsfest hos broren min og da fikk vi servert noe av det aller beste jeg vet, nemlig sushi. Jeg har aldri prøvd å lage det sjøl, man hører jo at det tar 8 år å bli sushikokk og det virker kanskje litt skummelt å gi seg i kast med rå fisk... men nå fikk jeg lov å hjelpe til og lære litt om hvordan det gjøres. Og: HAVE NO FEAR; det var overraskende enkelt, veldig moro og helt fantastisk godt!! Dessuten er jo sushi veldig sunn, mat uten tilsetningsstoffer, bare rene råvarer. En fisk det kan være greit å begynne med er salmalaks. Den er helt klar til bruk og lett å skjære i pene skiver. Men tre viktige ting du skal huske på med sushi er:
1): Risen må være god. Nykokt, ikke for bløt, men klissete og passe med eddik.
2): Bruk kun fisk av beste kvalitet. All rå fisk- bortsett fra salmalaks- som skal spises uten å varmebehandles må fryses i 2 døgn. Dette for å fjerne parasitter som naturlig er tilstede i rå fisk. Ring gjerne fiskehandleren og bestill fileter i forkant og forklar hva det skal brukes til.
3): Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Bruk egne fjøler til hhv fisk og grønnsaker. Vær nøye med håndvask og rengjøring.

Risen lager du først og da trenger du:
2 kopper sushiris
2 1/2 kopp vann
2 1/2 ss riseddik
1 ss sukker
1 ss salt.
Kok opp vannet og ha i risen. La den koke under lokk på sterk varme i 2 min, middels varme i 5 min og svak varme i 15 min. Mens risen koker blander du eddik, sukker og salt i en liten gryte. Varm opp til sukkeret er smeltet. La det bli kaldt. Når risen er kokt og er passe bløt heller du den over i en bolle. Drypp over eddikblandingen og bland den godt inn i risen ved å vende på den med en slikkepott. Ikke rør, da blir den grøtete. Legg et fuktig håndkle over. Avkjøl risen litt.
I mens gjør du klart resten...

Slik lager du maki ruller:
Du trenger:
1 rullematte av bambus eller et reint kjøkkenhåndkle.
1 pk Noritang
1 porsjon sushiris, som tidligere forklart.
200- 300 gr fisk i filet, feks laks, tunfisk, kveite..
Agurk
Avocado
Vårløk
Evt mango, paprika eller andre ting du liker.
Soyasaus, sylta ingefær og wasabi til servering.
Skjær fisken i strimler, eller pene tynne skiver av fileten. Strimle grønnsakene pent.
Legg et flak nori på matten. Ta en neve ris og trykk utover med fingrene. Lag det så flatt som mulig. Det er greit å dyppe fingrene i en skål med eddikvann for å unngå at risen klistrer for mye.
Legg på en remse med fisk og de grønnsakene du vil i en remse på midten. Laks, avokado og vårløk er godt sammen. Bruk ellers fantasien og sett sammen det du har lyst på. Rull deretter sammen som du ruller en rullekake. Legg de ferdige rullene i kjøleskapet. Skjær rullene i skiver før servering. En rull blir ca 10 biter. Server med soyasaus, wasabi og ingefær. Pur nytelse!
Fiskerester kan du servere som sashimi ved siden av.

Kamskjellchevice? Superenkel luksus. Du skjærer rå kamskjell i horisontale skiver. Plassér på et fat og ha over finhakka chili, revet limeskall og limesaft. Himmelen på en gaffel!

Til denne maten passer det godt med hvitvin eller øl. Prøv feks det japanske ølet Kirin, det bryggeriet blei jo starta av en arendalitt, så det er jo ikke rart det ølet er godt! ;-)

Så 1000 takk til Martine og Øyvind for nydelig mat og masse blogginspirasjon. En herlig kveld. :-))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails