Søk i denne bloggen

tirsdag 31. august 2010

Lakserose på vei mot middelhavetSom tittelen antyder blei jeg kanskje litt i overkant poetisk, så der kom det en klisjé, gitt! Men det er bare fordi jeg blei helt forelska i den vidunderlige Salma laksen. Jeg hadde planer om å steike den, men da den lå foran meg så rosa og perfekt, hadde jeg rett og slett ikke hjerte til å gi den såpass "hard" behandling. Jeg tenkte at denne må strykes med håra og få varsom og kjærlig behandling. Dermed valgte jeg å marinere den i sitronsaft. Syren i sitronsaften gjør at proteinet i fisken endrer struktur og fisken blir "kokt". Det smaker nydelig, fisken beholder all saftighet og syra passer fint til den feite fisken. Hvis dette får deg til å rynke på nesa kan du jo bare steike fisken. Men da går du glipp av en stor smaksopplevelse altså!
Jeg er glad i middelhavets smaker og synes poteter kan være litt kjedelig. Så da blei det tabbouleh- en cous-cous salat fra Libanon- og tzatziki som følge til laksen. En vellykka match i følge mine smaksløker!
Her er oppskriften på: Lakserose på vei til middelhavet:

Til to personer trenger du:
Laksen:
1 stk salmalaks, den minste- eller tilsvarende laksefilet fra fiskedisken.
1/2 sitron
salt og pepper
Slik gjør du med laksen: skjær pene, tynne skiver og legg de utover en tallerken. Salte og pepre lett. Skvis over saften av halve sitronen. La den ligge og marinere mens du gjør i stand tilbehøret.

Tabbouleh:
200 gr cous-cous
2 dl vann
2 ts smør
1 bunt frisk koriander
1 liten rødløk
2-3 tomater
1/2 agurk
Litt fetaost
saften av 1/2 sitron
2-3 ss olivenolje
Salt og pepper

Tilbered cous-cous etter anvisningen på pakka. (Koke opp vannet med smør, ha i gryna og la de svelle.)
Jeg bruker et merke som er ferdig på 5 minutter. La den avkjøle seg litt. Skjær grønnsakene i biter og grovhakk koriander, ha alt i en bolle. Bruk en gaffel og "skrap" cous-cous gryna ned i grønnsakene, slik at den blir luftig og fin. Skvis over sitronsaften og drypp over olivenolja. Bland alt, smak om det trengs mer sitron, eller salt. Smuldre over litt fetaost til slutt.

Tzatziki:
2 dl gresk yoghurt eller matyoghurt. Kesam funker også bra.
1/2 agurk
2-3 fedd hvitløk, revet
litt sitronsaft
litt olivenolje
salt, pepper.
en klyper sukker
Del agurken i to på langs og fjern de bløte kjernene i midten med en skje. Riv agurken grovt på en asjett. Dryss over salt og legg en annen asjett over. Sett noe tungt oppå. Nå blir mye av fuktigheten i agurken presset ut og tzatzikien blir kremaktig og tjukk. Rør sammen yoghurten med den revne hvitløken og vend inn agurken. Smak om det trengs mer salt. Smak til med sitronsaft, pepper, sukker og olje.

Til slutt danderer du det hele pent på tallerker. Jeg fant ut at det gikk ann å lage en rose av lakseskivene. Jeg har vel strengt tatt sett mer estetisk anretning av mat enn dette, men det er ikke min sterkeste side..
Føler vel kanskje heller ikke at bildene yter maten full rettferdighet.. Men hva gjør vel det når smaken ble fortreffelig!? Bonusen er jo at dette er sunn mat med masse fine fettsyrer som kroppen jubler over!
Passer nok godt med et glass hvitvin til. ;-)
Kos deg!

1 kommentar:

  1. mmmmm, det SÅ godt ut! Gjett om denne retten skal prøves:-)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails