Søk i denne bloggen

onsdag 26. januar 2011

Tom yam goong eller sterk og syrlig suppe med skalldyr


Her kommer en thai-klassiker! Har du vært på ferie i Thailand har du garantert smakt denne suppa, som inneholder alle de gode thaismakene; chili, sitrongress, galangal, hvitløk. Den er lett, delikat og spicy- denne suppa skal sparke skikkelig fra seg. Gjerne slik at du kjenner svetten piple litt i panna. (Velger du å bruke thaichili her skal du vite at de er supersterke, bruk hansker og ikke få saften i øyet eller andre slimhinner - det gjør VONDT!!)
Suppa er utrulig lettlaget og enkel, men smaker helt herlig og for meg er det noe autentisk og veldig thailandsk med akkurat denne retten.
Oppskriften er fra et matlagingskurs jeg var på sist jeg var i Thailand, hvor norsk-ungarske Junie Kovacs driver "Time for Lime" som har både restaurant og matlagingskurs. Det kan anbefales på det varmeste dersom du skal til Koh Lanta.

Til 4 personer trenger du:
12 scampi, renset
3 stilker sitrongress, delt i tre og "banket" med et knivblad
12 skiver galangal-rot (kan i krisetilfelle erstattes med ingefær, ca 8 skiver)
8 kaffir lime blader, delt i to
1 liten rødløk i halve skiver
2-4 birds eye chili (de små KRUTTSTERKE), lett banket med et knivblad, men ikke delt. Hvis du ikke liker sterk mat kan du droppe de.
4 ss fiskesaus
1/3 klype salt
1 ts sukker
8 sopp, feks østerssopp eller champignon, delt i 4
2 tomater, delt i 4
l liten løk, delt i 4
1 ts chili-pasta- fåes i asiatiske matbutikker
2 vårløk i ringer
3-4 ss limejuice, ferskpresset
litt frisk koriander til pynt
1 liter fisk eller skalldyrkraft,(du får en kjempegod kraft av å frese rekeskall i litt olje i en gryte, helle på vann til det dekker, koke opp og la det koke i 10 minutt og sile av kraften - fantastisk i fisk og skalldyrretter- ta vare på rekeskall neste gang du har reker) evt buljong.

Slik gjør du:
Ha sitrongress, galangal, kaffirlimebladene, rødløk og chili i en gryte sammen med rekekraften. la det koke opp og få putre i 5-6 minutter.
ha i resten av ingrediensene UNNTATT scampi, vårløk og limejuice. Kok videre i 3 minutter.Dersom du er redd suppa skal bli for sterk kan du fjerne chiliene nå.
Tilsett scampiene og la de bli rosa, Ikke kok de for lenge, da blir de seige og tørre.
Ta suppa av varmen, tilsett vårløk og limejuice. Smak til med fiskesaus, sukker og limejuice. Server, gjerne med en Singha!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails