Søk i denne bloggen

fredag 23. juli 2010

Spicy thaisalat-i påvente av Koh Lanta



For tida har jeg en hang-up på thai mat. Syns det er så smakfullt, delikat og fristende med sine smaker og dufter av fjerne himmelstrøk. Mye av grunnen er sikkert at jeg har bestilt tur til Koh Lanta i november (ohlalala!), og føler at Thailand er litt nærmere når jeg spiser mat derfra. Forleden (herregud, når kom det oldis-ordet inn i mitt vokabular?) lagde jeg en salat med deilige urter og smaker av Thailand. Superenkelt og siklende godt! :-)

Til to sultne trenger du:

Kjøtt: Bruk biff, (evt kylling) som du strimler i gaffelstore biter og marinerer på forhånd i en marinade bestående av:
Saften av en lime
2 ss sesamolje
2 cm reven fersk ingefær
1/2 revet kinesisk hvitløk
2 ss soyasaus
2 ts fiskesaus (nam plah)
1 stilk sitrongress delt i biter og knust med skaftet på kokkekniven- NB: fjernes etter marinering

Salat
3-4 never blandete salatblader (jeg brukte en ferdig blanding med red rhubarb, mache salat og forskjellige annet. Se hva du finner. Kinakål er kanskje ikke det ultimate..)
1/2 bunt fersk koriander
1/2 bunt thaibasilikum
1/3 bunt mynte
1/2 slangeagurk - fjern kjernene i midten.
3-4 stk reddiker
2 tomater, gjerne noen med litt ekstra smak
1/2 bunt vårløk.
1-2 ferske chili av den store røde typen. Fjern hinner og frø.

Dressing:
Bland sammen:
Saften av en lime
1/2 revet hvitløk
1 cm revet ingefær
2 ts sesamolje
1 ts fiskesaus
1-2 ts brunt sukker (eller palmesukker hvis du er keen på å holde det veldig autentisk..)

Mens kjøttet marinerer- så lenge du har tålmodighet- grovhakker du salaten og urtene. Dander på et pent serveringsfat. Kutt resten av grønnsakene i passe store delikate biter og fordel over. Chiliene er det best å finstrimle - hvis du ikke ønsker å lamme smaksløkene fullstendig da..
Hell av marinaden fra kjøttet, fjern det trevlete sitrongresset og fres kjøttet i en panne eller wok. Bruker du biff smaker det absolutt best når den ikke er helt gjennomstekt- jeg lover! Kylling derimot må være gjennomstekt, men ikke ihjelstekt altså.
Dander kjøttet på toppen, drypp dressingen over og server med en gang!

Nesten som i Thailand...Jeg drakk en Riesling med restsødme til sist, ettersom det visstnok skal passe godt til krydra mat, men en Singha øl er helt sikkert ikke å forakte det heller!

1 kommentar:

  1. Denne salaten lagde jeg i helga! Den var fantastisk, utrolig gode smaker. Den kommer jeg til å lage flere ganger! Anbefales!!

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails